Utrymningsplaner
Utrymningsplaner fyller en viktig funktion för att en eventuell utrymning ska fungera så bra som möjligt. För din verksamhets utrymningsstrategi är det därför viktigt att planen stämmer, visar rätt saker och är placerad på rätt plats. En väl utformad utrymningsplan kan vara avgörande för att säkerställa en säker och effektiv utrymning vid nödsituationer.
Betställ utrymningplan
Brandskyddsval.se är en kostnadsfri tjänst som enkelt kopplar samman er med leverantörer inom brandskydd och SBA. Fyll bara i ett formulär där ni beskriver era behov, så tar vi hand om resten. Det tar mindre än en minut, och ni förbinder er aldrig till något.
När er förfrågan skickats in vidarebefordrar vi den till flera leverantörer. Upp till tre av dem kommer sedan att kontakta er. De vet att de konkurrerar om er som kund, vilket innebär att ni får deras bästa pris. Ni har alltid friheten att tacka nej till de erbjudanden ni får.
Varför är utrymningsplaner så viktiga?
En utrymning kan behöva ske av många olika anledningar. Det kan förstås handla om en brand, men inte bara det! Man ska alltid kunna utrymma oavsett om det beror på brand, rök, en hotfull situation, gasutströmning eller liknande. En tydlig och korrekt utrymningsplan hjälper till att vägleda människor till säkra utrymningsvägar och återsamlingsplatser.
Beställa utrymningsplan
En utrymningsplan kan ritas från grunden eller en befintlig plan kan redigeras och uppdateras. Utrymningsplaner bör följa arbetsmiljöföreskrifter (AFS 2020:1) och den svenska standarden SS 2875:2019. För hotellrum och liknande utformas planen ofta i A4-format, medan övriga lokaler använder A3-format, i enlighet med standarden.
Oavsett om du beställer utrymningsplanen med ram eller inte bör du också få planen som PDF, så att den enkelt kan spridas och användas digitalt.
Kontroll av utrymningsplaner. Minska brandrisker och potentiella katastrofer
Att ha en utrymningsplan är en sak, men att ha en korrekt och uppdaterad utrymningsplan är avgörande. Det är viktigt att regelbundet kontrollera att utrymningsplanen stämmer, som en del av ert systematiska brandskyddsarbete (SBA).
Punkter att kontrollera:
Sitter planen på rätt plats?
Stämmer återsamlingsplatsen?
Ger flera utrymningsplaner samstämmig information?
Stämmer utrymningsvägarna med verkligheten?
Är larmknappar, brandsläckare, här är du-symbol, utrymningsplatser och eventuell larmtelefon korrekt placerade?
Är planen rätt placerad och monterad på rätt håll?
Vid kontroll av utrymningsplaner bör man även gå runt i lokalen och säkerställa att allt stämmer. Det viktigaste är att kontrollera att utrymningsvägarna fungerar och att det är möjligt att ta sig hela vägen ut till återsamlingsplatsen. Detta innebär att provgå hela vägen och provöppna alla dörrar på vägen ut. Det är även viktigt att säkra att utrymningsplatser för funktionshindrade fungerar och att brandceller är täta.
Utökad kontroll av utrymningsplaner kan inkludera:
Att återsamlingsplatsen är lämplig och stämmer överens med planen.
Att alla symboler på planen stämmer med verkligheten i lokalerna.
Kontroll av att inga symboler saknas.
Att alla utrymningsdörrar går lätt att öppna och att man kan ta sig hela vägen ut.
Att eventuella utrymningsplatser finns markerade och har säkra brandceller.
Att planen följer kraven i AFS 2020:1 och SS 2875:2019.
Det är tyvärr allt för vanligt att dörrar kärvar eller till och med är låsta eller blockerade. Säkerställ därför att utrymningsstrategin fungerar och att utrymningsplanen är korrekt och aktuell.
Varning för otillräcklig kontroll
Det finns tyvärr många tillfällen där utrymningsplaner inte kontrolleras ordentligt, och endast förses med ett klistermärke eller årsklocka som påstådd kontroll. Det är viktigt att alltid begära ett protokoll för att säkerställa att kontrollen av utrymningsplanen faktiskt har genomförts på ett korrekt sätt.
Vad är syftet med en utrymningsplan?
Tanken med en utrymningsplan är att den ska fungera som en plan för säker utrymning. Det är ett hjälpmedel för att vara förberedd innan något inträffar, för att lära sig utrymningsvägarna, hur man larmar, var brandsläckare finns och var man ska återsamlas efter en utrymning. Utrymningsplanen ska inte ses som en karta att leta upp i panik under en nödsituation, utan snarare som något man lär sig i förväg för att vara väl förberedd.
När en utrymning väl sker ska det vara tydligt skyltat och enkelt att hitta ut. För personalen är utrymningsplanen ett utmärkt hjälpmedel i förebyggande syfte för att förstå och lära sig hela utrymningsstrategin.
För en nyanställd är utrymningsplanen en bra introduktion till att lära sig var larmknappar, säkra utrymningsplatser och utrymningsvägar finns.
För en hotellgäst kan en utrymningsplan ge trygghet genom att visa var rummet är beläget, vilka utrymningsvägar som finns och vad man ska göra vid en brand eller larm.