Rekommenderade platser för hjärtstartare
Rekommenderade platser för hjärtstartare
En hjärtstartare kan rädda liv vid ett hjärtstopp, och det handlar ofta om sekunder för att snabbt kunna hjälpa en person som drabbats. Därför är det av yttersta vikt att placeringen av hjärtstartaren är genomtänkt, så att den kan användas på ett både säkert och snabbt sätt. Här går vi igenom rekommenderade platser för hjärtstartare och de faktorer som är viktiga att tänka på när man placerar ut dem.
Var ska hjärtstartare placeras?
Hjärtstartare bör placeras på platser där många människor rör sig dagligen. Exempel på sådana platser är större allmänna områden som bussterminaler, tunnelbanestationer, tågstationer och flygplatser. Vårdinrättningar som sjukhusentréer och vårdcentraler är också utmärkta platser för hjärtstartare. Det blir också allt vanligare att stora bostadsrättsföreningar sätter upp hjärtstartare som en extra trygghet för sina medlemmar.
Andra bra platser för hjärtstartare är där mycket folk samlas, till exempel större arbetsplatser, hotell, konferensanläggningar, köpcentrum och liknande. Platser som används för större evenemang, såsom sportarenor och konsertplatser, är också lämpliga för hjärtstartare, eftersom den stora folkmängden ökar risken för att hjärtstopp kan inträffa.
Rekommendationen i Sverige är att hjärtstartare ska placeras på sådana ställen där det finns en risk att ett hjärtstopp inträffar minst vart femte år. Genom att följa denna rekommendation beräknas man kunna nå upp till 20% av de som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus.
Tydlig märkning och synlighet
En hjärtstartare ska vara tydligt märkt och synlig, så att alla snabbt kan hitta den i en nödsituation. Placeringen av hjärtstartaren ska vara uppmärkt med en skylt som följer internationell standard för enkel igenkänning. Skylten är en nödskylt och kan vara med eller utan text, men visar alltid ett hjärta med en blixt inuti sig, på grön bakgrund, samt ett vitt kors i det övre högra hörnet. Texten kan exempelvis vara "Hjärtstartare", "Defibrillator Hjärtstartare" eller "AED" i olika kombinationer.
Om skylten inte är placerad exakt där hjärtstartaren finns, krävs en tilläggskylt som visar vägen. Tilläggskylten består av en pil som pekar i rätt riktning och är också en nödskylt med vit pil på grön bakgrund. Detta säkerställer att personer snabbt kan lokalisera hjärtstartaren i en nödsituation.
Tillgänglighet är nyckeln
En av de viktigaste aspekterna att tänka på vid placering av en hjärtstartare är tillgängligheten på den utvalda platsen. Om det är möjligt, är det allra bästa att placera hjärtstartaren i ett skåp som kan stå utomhus, så att den är tillgänglig dygnet runt. Många publika platser är utomhus, och statistiken visar att de flesta hjärtstopp sker just på fritiden. Därför är det viktigt att hjärtstartaren kan nås även när byggnaden är stängd.
Om hjärtstartaren placeras utomhus bör den förvaras i ett särskilt värmeskåp som håller en bra innertemperatur, oavsett väderförhållanden. Värmeskåpet är även larmat för att förhindra stöld och säkerställa att hjärtstartaren alltid finns på plats när den behövs.
Registrera din hjärtstartare
För att så många som möjligt snabbt ska kunna hitta närmaste hjärtstartare rekommenderas alla att registrera sin hjärtstartare på hemsidan hjärtstartarregistret.se. På så sätt blir hjärtstartarnas placering synlig för både allmänheten och räddningstjänsten. Som privatperson kan du även ladda ner appen "Rädda hjärtat" där du snabbt och enkelt kan hitta närmaste hjärtstartare utifrån din position.
Att registrera hjärtstartaren underlättar också för larmpersonal att snabbt och enkelt guida personer som ringer in om ett pågående hjärtstopp till närmaste hjärtstartare, vilket kan vara avgörande för att rädda liv.
Sammanfattning
Placeringen av hjärtstartare är avgörande för att säkerställa att de kan användas snabbt och effektivt vid ett hjärtstopp. Genom att placera hjärtstartare på platser där många människor rör sig och se till att de är tydligt märkta och tillgängliga dygnet runt kan man maximera chansen att rädda liv. Glöm inte att registrera hjärtstartaren i hjärtstartarregistret för att underlätta för räddningstjänsten och allmänheten att snabbt hitta den när det verkligen behövs.