När måste man ha sprinkler?
Med släcksystem mot brand menas vanligtvis ett fast installerat släcksystem i en byggnad. I Sverige finns det egentligen inte så många krav i byggreglerna när det gäller sprinklersystem.
Släcksystem i byggnader
Släcksystem som är kopplade till byggnader består i stort sett alltid av vattensprinkler, vilket innebär att rörsystem installeras i taknivå med värmekänsliga sprinklerhuvuden som aktiveras vid förhöjd temperatur och sprutar ner släckmedlet – vatten. När byggreglerna föreskriver krav på automatiskt släcksystem, kan ett automatiskt sprinklersystem uppfylla dessa krav.
Om andra släckmedel övervägs, exempelvis vattendimma i en datahall för att minimera risken för vattenskador, är vattensprinkler alltid referenssystemet. Detta innebär att alternativa släcksystem måste vara minst lika tillförlitliga och effektiva som vattensprinkler för att anses vara likvärdiga.
Var krävs sprinkler?
De enda byggnader där det finns absoluta krav på sprinkleranläggningar är sjukhus och vårdanläggningar. I Boverkets generella byggregler och råd finns däremot olika byggtekniska konstruktioner och lösningar för att brandsäkra alla typer av byggnader och anläggningar. Till exempel ska hus som är högre än 16 våningar ha trycksatta stigarledningar installerade för räddningstjänstens bruk. Dessa ledningar är vattenfyllda och förberedda med tryck för att minimera behovet av slangdragning i trapphus och därigenom minska tryckförluster vid en eventuell brand.
I andra typer av byggnader än sjukhus och vårdanläggningar kan så kallad analytisk dimensionering användas för att kompensera viss avvikelse från byggreglerna, till exempel genom att installera ett sprinklersystem. Detta kan vara relevant när det gäller längre gångavstånd, större brandceller eller lägre brandkraft på glas än vad som normalt krävs i regelverket. Sprinkler är dock inte ett krav i vanliga bostadshus, men om man vill bygga ett mycket högt hus, på 20–30 våningar, måste man kompensera de problem som kan uppstå, vilket kan göras genom att installera sprinklersystem.
Byggarbetsplatser och brandskydd
Boverkets byggregler, råd och sprinklerkrav gäller för färdigställda byggnader, inte för byggarbetsplatser där det ofta finns brännbara material och flera potentiella brandrisker. Varje år sker många bränder på just byggarbetsplatser. För byggarbetsplatser gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter, arbetsmiljölagen och lagen om skydd mot olyckor.
Brandskyddsföreningen har utvecklat säkerhetskonceptet ”Heta Arbeten” och har även tidigare haft rekommendationer om brandsäkerhet på byggarbetsplatser – en om byggbodar och en om brandskydd. För att skapa tydligare regler har Brandskyddsföreningen slagit ihop dessa rekommendationer och tagit fram en handbok med titeln ”Brandsäker byggarbetsplats”, som planeras att ges ut under första halvåret 2020. Detta dokument ska underlätta för aktörer i byggbranschen att ställa tydliga krav på brandsäkerhet vid upphandling och därmed gynna seriösa aktörer.
Sammanfattning
Sprinklersystem är en viktig del av brandskyddet i byggnader, men det finns endast absoluta krav på sådana system i sjukhus och vårdanläggningar enligt svenska byggregler. I andra byggnader kan sprinklersystem användas som en kompensationsåtgärd för att uppfylla vissa brandsäkerhetskrav. Brandsäkerheten på byggarbetsplatser styrs däremot av andra föreskrifter, och Brandskyddsföreningen arbetar aktivt för att förbättra och förtydliga riktlinjerna för dessa miljöer.
Vattensprinkler, gassläckning, vattendimma eller brandlarm – vi säkerställer din trygghet utifrån dina unika behov.