Är Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) ett krav?

 

SBA

 
 

Systematiskt Brandskyddsarbete, ofta förkortat som SBA, är en organiserad metod för att planera, utbilda, dokumentera, kontrollera och följa upp brandskyddsarbetet i en byggnad eller verksamhet. Syftet är att minimera brandrisker och säkerställa att brandförebyggande åtgärder kontinuerligt efterföljs och uppdateras. Men är SBA ett krav i Sverige? Svaret är ja, enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO).

Vad är SBA?

SBA syftar till att minska risken för brister i brandskyddet och i förlängningen förhindra att människor och egendom utsätts för brandolyckor. LSO, som trädde i kraft 2004, innehåller de grundläggande krav som ställs på alla ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader och anläggningar i Sverige. SBA är ett konkret sätt att uppfylla dessa krav och skapa ett tryggare samhälle.

Är SBA ett krav för alla?

Ja, kravet på SBA gäller för alla verksamheter, oavsett storlek eller bransch. Systematiskt brandskyddsarbete innebär att alla, från mindre bostadsrättsföreningar till stora industrier, måste bedriva ett systematiskt arbete för att minimera risken för brand och begränsa skador om en brand skulle uppstå. Hur omfattande SBA-behovet är beror dock på verksamhetens art och storlek samt byggnadens fysiska förhållanden.

En bostadsrättsförening kan exempelvis behöva en enklare version av SBA än ett hotell eller ett vårdboende, men grundprincipen är densamma – brandskyddet ska planeras och genomföras på ett systematiskt sätt.

Vad ingår i SBA?

Systematiskt brandskyddsarbete inkluderar flera komponenter som tillsammans bidrar till ett effektivt brandskydd:

  1. Brandskyddspolicy: En policy som beskriver verksamhetens mål och åtaganden inom brandskydd.

  2. Brandskyddsorganisation: Definierar ansvariga personer och deras roller i arbetet med brandskyddet.

  3. Riskinventering: Identifierar potentiella brandrisker i verksamheten.

  4. Byggnadsbeskrivning och brandskyddsbeskrivning: Beskriver byggnadens brandskyddstekniska installationer och struktur.

  5. Drift- och underhållsinstruktioner: Beskriver hur brandskyddet ska kontrolleras och underhållas.

  6. Utbildning och information: Alla berörda ska få utbildning och information om hur de ska agera vid en brand.

  7. Brandskyddsregler: Regler som ska följas för att minimera brandriskerna.

  8. Handlingsplaner: Beskriver hur man ska agera om en brand uppstår.

  9. Kontrollsystem: Regelbundna egenkontroller och service av brandskyddsutrustning.

  10. Uppföljning och årlig revision: Regelbunden uppföljning av brandskyddsarbetet för att säkerställa att det är aktuellt och effektivt.

SBA och lagen om skydd mot olyckor (LSO)

LSO ställer krav på att fastighetsägare och nyttjanderättshavare ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Detta innebär att det är ett lagkrav att på ett strukturerat sätt arbeta med att förhindra bränder och minimera skador om brand skulle uppstå. Kommunen har ansvar för att utföra tillsyn för att säkerställa att dessa krav uppfylls.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har tagit fram riktlinjer och föreskrifter som vägledning för att kommuner och fastighetsägare ska kunna bedriva ett effektivt SBA. Dessa riktlinjer syftar till att förtydliga de krav som finns i LSO och hur dessa ska implementeras i praktiken.

Varför är SBA viktigt?

Ett fungerande SBA innebär inte bara att lagkraven uppfylls, utan det bidrar även till en tryggare miljö för alla som vistas i byggnaden. Brandskydd är en förutsättning för att förhindra bränder och begränsa deras konsekvenser. Ett effektivt SBA kan minska risken för bränder och i förlängningen rädda liv.

Hur kommer man igång med SBA?

Att komma igång med SBA innebär först och främst att man gör en genomgång av fastighetens befintliga brandskydd och identifierar eventuella brister. Det kan vara bra att anlita en brandskyddskonsult för att få hjälp med att bygga upp en effektiv SBA-struktur. Regelbunden utbildning av personal och boende är också en viktig del för att säkerställa att alla vet hur de ska agera vid en brand.

Sammanfattning

SBA är ett lagkrav för alla verksamheter i Sverige enligt lagen om skydd mot olyckor. Det är en systematisk process som syftar till att säkerställa ett fungerande brandskydd och minimera riskerna för bränder. Genom att bedriva ett effektivt SBA kan verksamheter skydda människor, egendom och bidra till ett tryggare samhälle.

Föregående
Föregående

Vad säger lagen om brandskydd?

Nästa
Nästa

Skäligt brandskydd och systematiskt brandskyddsarbete